وبلاگ
نمونه دادخواست مطالبه، نمونه رای اثبات و موارد از بین رفتن سر قفلی (۱۴۰۲)
دادخواست مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه یکی از دعاوی مهم در قانون ملکیات است که بیشتر توسط مستاجران ملک تجاری برای دریافت حقوق خود از مالکین ارائه می شود. در این دعوا، مستاجر ملک تجاری، که به عنوان اجاره کننده ملک از طرف مالک اقامت می کند، ادعا می کند که مالک به دلیل احداث ساختمان جدید یا نیاز شخصی خود، قصد دارد او را از ملک تخلیه کند و در نتیجه، باید حقوق خود را بر اساس شرایط اجاره و نرخ عادله روز، از جمله حق کسب و پیشه و سرقفلی، دریافت کند.
دادخواست مطالبه سرقفلی
حق کسب و پیشه نیز به عنوان یکی از حقوق مستاجر در این دعوا ارائه شده است. این حق شامل حق استفاده از ملک برای ادامه کسب و کار مستاجر است. در صورتی که مالک برای احداث ساختمان جدید یا نیاز شخصی خود، مستاجر را مجبور به تخلیه ملک کند، این حق مستاجر نقض خواهد شد و مستاجر می تواند از مالک مطالبه کند که خساراتی که در اثر تخلیه ملک به او وارد می شود، جبران شود.
همچنین، دادخواست مطالبه سرقفلی نیز در این دعوا مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. سرقفلی مبلغی است که مستاجر در ابتدای قرارداد اجاره به عنوان تضمین پرداخت به مالک می دهد. در صورتی که مستاجر از قرارداد اجاره پایبند باشد، این مبلغ به او بازگردانده می شود. با این حال، در صورتی که مالک بخواهد مستاجر را از ملک تخلیه کند و این کار نقض شرایط قرارداد اجاره هم کرده باشد، مستاجر می تواند از مالک مطالبه کند که مبلغ سرقفلی به او بازگردانده شود. بنابراین، در این دعوا، مستاجر می تواند ادعا کند که با توجه به نقض شرایط قرارداد اجاره توسط مالک، مالک موظف است مبلغ سرقفلی را به او بازپرداخت کند.
در کل، در این دعوا، مستاجر به دلیل نقض شرایط قرارداد اجاره توسط مالک، ادعا می کند که حقوق خود از جمله حق کسب و پیشه و سرقفلی، باید به او پرداخت شود. برای اثبات این ادعا، مستاجر باید اطلاعات و مستندات مربوط به شرایط اجاره را به دادگاه ارائه کند. از طرفی، مالک می تواند ادعا کند که تخلیه مستاجر به دلایل قانونی صورت می گیرد و باید از تمامی مسائل قانونی پیروی کند.
در نهایت، تصمیم گیری در این دعوا بر عهده دادگاه است که باید با توجه به شرایط موجود و مستندات ارائه شده توسط طرفین، تصمیمی عادلانه و منصفانه اتخاذ کند. اما در این راه پر پیچ و خم و دشوار حتما نیاز به وکیلی با تجربه و متخصص در امور حقوقی ملکی است. اگر به دنبال بهترین وکیل اصفهان بصورت تضمینی در امور ملکی و همچنین یک وکیل ارزان در اصفهان برای دعاوی حقوقی ملکی خود می گردید، تیم وکلای «اکرم بهشتی» با داشتن سالها تجربه و تخصص در این نوع پرونده ها، آماده کمک به شما در این مسیر هستند.
اما قبل از هر چیزی بهتر است درباره دادخواست مطالبه سرقفلی، مدت اجاره در سرقفلی و تخلیه سرقفلی و همچنین دعاوی حق کسب و پیشه آگاهی داشته باشید. در ادامه با این موارد آشنا خواهید شد.
دادخواست مطالبه سرقفلی و دعوی مربوط به حق کسب و پیشه چیست؟
در قوانین مربوط به روابط موجر و مستاجر، حقوقی مانند حق کسب و پیشه و سرقفلی وجود دارند. برای مستاجر ملک تجاری، این حقوق در قانون سال ۵۶ و سال ۷۶ در نظر گرفته شده است. در صورتی که مستاجر در شرایط خاصی باشد، او حق دارد از مالک یا موجر ملک، مطالبه این حقوق مالی را داشته باشد.
اما برای طرح دادخواست مطالبه سرقفلی و دعوی حق کسب و پیشه، باید شرایط، نحوه، مدارک و هزینه طرح دعوی را در نظر گرفت. بسته به شرایط مختلف، نحوه و هزینه طرح دعوی میتواند متفاوت باشد.
دعوی مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه به مستاجر اجازه میدهد تا از موجر یا مالک ملک، در صورتی که شرایط فراهم باشد، این حقوق را مطالبه کند. برای رسیدگی به این دعوا، باید به یک دادگاه صالح مراجعه کرد.
مفهوم حق کسب و پیشه
مفهوم حق کسب و پیشه در قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶، که توسط قانون گذار تصویب شده است، به این معنی است که مستاجر در ازای فعالیت مستمر خود در ملک تجاری و جذب مشتری، حق مالی متناسب با ارزش ملک که به دلیل جذب مشتریان ثابت افزایش می یابد، از حقی به عنوان حق کسب و پیشه بهرهمند می شود.
با گذر زمان و گسترش فعالیت تجاری مستاجر و افزایش مشتریان، ارزش ملک نیز افزایش می یابد و در نتیجه ارزش حق کسب و پیشه نیز با گذر زمان افزایش می یابد و در صورت وجود شرایط پرداخت، به نرخ روز محاسبه می شود.
سرقفلی نیز در قانون روابط موجر و مستاجر وجود دارد. سرقفلی به مبلغی اطلاق میشود که موجر از مستاجر دریافت میکند و در مقابل اجاره دادن ملک تجاری، مستاجر میتواند حقوقی، مانند تمدید اجباری اجاره، برای خود برقرار کند. در صورتی که شرایط قانونی فراهم باشد، مستاجر میتواند در هنگام تخلیه ملک، مبلغی را به عنوان سرقفلی از موجر دریافت کند و این مبلغ نیز با نرخ روز محاسبه میشود.
بنابراین، دادخواست مطالبه سرقفلی دعوی و حق کسب و پیشه به معنای این است که مستاجر در صورت وجود شرایط قانونی و با تقدیم نمونه دادخواست، ارزش مالی معادل حق سرقفلی یا کسب و پیشه خود را از مالک ملک مطالبه کند. این ارزش با ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری، به نرخ روز محاسبه شده و در حکم نهایی قرار میگیرد.
شرایط دادخواست مطالبه سرقفلی و دعوی حق کسب و پیشه
شرایط دعوی مطالبه سرقفلی و حق کسب و پیشه برای طرح در محاکم دادگستری نیاز به تنظیم و ثبت نمونه دادخواست دارد. علاوه بر این، برای اقامه این دعوا، شرایط عمومی و اختصاصی باید وجود داشته باشد. این شرایط به شرایطی تقسیم میشود که در تمامی دعاوی لازم است و اختصاص به این دعوا ندارند.
شرایط عمومی برای ارائه دادخواست مطالبه سرقفلی و دعوی حق کسب و پیشه، شرایطی هستند که در تمامی دعاوی لازم است و اختصاص به این دعوا ندارند. این شرایط مانند داشتن نفع، اهلیت، مشروع بودن موضوع دعوا و طرح دعوی در دادگاه دارای صلاحیت هستند.
شرایط دادخواست مطالبه سرقفلی
برای رسیدن به نتیجهای مثبت در دعوی دادخواست مطالبه سرقفلی، باید این شرایط رعایت شوند: اولاً، قرارداد اجاره باید پس از تصویب قانون روابط موجر و مستاجر در سال ۱۹۷۶ منعقد شده باشد. دوماً، مستاجر باید ملک را تخلیه کرده باشد. سوماً، مستاجر باید در ابتدای قرارداد اجاره، مبلغی به عنوان سرقفلی به موجر پرداخت کرده باشد و یا در قرارداد اجاره، حقوقی در نظر گرفته شده باشد که موجر در صورت عدم رعایت آن، مجاز به مطالبه سرقفلی است. به عنوان مثال، در قرارداد اجاره، موجر میتواند متعهد شود که در پایان مدت قرارداد، از مستاجر درخواست تخلیه ملک نکند و یا اجاره بهای سال بعد را افزایش ندهد.
شرایط دعوی حق کسب و پیشه
- شرایط مربوط به دعوی مطالبه حق کسب و پیشه عبارتند از:
- عقد اجاره قبل از تاریخ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۷۶ منعقد شده باشد.
- اجاره به ملکهای تجاری مربوط شود.
- هیچ تخلفی از سوی مستاجر رخ ندهد و موجر به دلیل یکی از علل زیر درخواست تخلیه ملک کند: احتیاج به سکونت شخصی یا خانوادگی، احتیاج به ملک برای تجارت یا ساختمان جدید.
اگر این سه شرط برآورده شود، حق کسب و پیشه به صورت کامل برای مستاجر محفوظ است. اما اگر علت تخلیه ملک، انتقال غیرقانونی ملک به مستاجر جدید توسط مستاجر باشد، در این صورت موجر نیاز دارد که نیمی از حق کسب و پیشه را به مستاجر پرداخت کند، هرچند که با این حق، موجر میتواند درخواست تخلیه ملک را اعمال کند.
دادخواست مطالبه سرقفلی و دعوی حق کسب و پیشه چگونه طرح می شوند؟
دادخواست مطالبه سرقفلی و دعوی مطالبه حق کسب و پیشه، باید با رعایت شرایط عمومی و اختصاصی مربوطه و به صورت منحصر بفرد تهیه شود. برای طرح این دعوی، خواهان ابتدا باید به ثبت نام در سامانه ثنا بپردازد و نام کاربری و کلمه عبور خود را دریافت کند. حتی اگر وکیل برای ثبت دادخواست استفاده شود، باز هم خواهان باید ثبت نام ثنا را انجام دهد.
سپس با داشتن نمونه دادخواست و مدارک لازم، خواهان باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند و آن را به دادگاه حقوقی ارسال کند.
دادگاه حقوقی پس از ارجاع پرونده، جلسه دادرسی را تشکیل داده و خواهان و خوانده را از طریق سامانه ثنا به حضور در جلسه ددرسی دعوت میکند. در صورت وجود شرایط مطالبه سرقفلی یا حق کسب و پیشه، دادگاه به کمک کارشناس رسمی دادگستری، میزان سرقفلی یا حق کسب و پیشه را بر اساس نرخ روز تعیین کرده و حکم میدهد. رای صادره قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر خواهد بود و طبق مقررات، طرفین میتوانند در ظرف ۲۰ روز اعتراض کنند.
نمونه دادخواست مطالبه حق سرقفلی
ریاست محترم دادگاه حقوقی ……………………………
با سلام احتراما، اینجانب …………………………… خواهان دادخواست مطروحه، به استحضار می رساند که بر اساس قرارداد اجاره شماره …………………………… مورخ …………………………… مغازه مذکور در اجاره نامه را از خوانده اجاره کرده و مدت ۵ سال نیز در آن، به فعالیت تجاری مستمر، مشغول بوده ام.
حال، مالک محترم، با استناد به پروانه ساختمانی صادر شده برای ملک و به دلیل اقدام برای احداث ساختمان جدید، درخواست تخلیه ملک را ارائه نموده است. لذا، با استناد به ماده ۱۵ قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶، درخواست صدور حکم به پرداخت حق کسب و پیشه، به نرخ عادله روز و با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری، مورد استدعاست.
موارد از بین رفتن حق سرقفلی
با توجه به قانون مستأجر، موجر مسئول حفاظت از عین مستأجره است و نباید اقدامی برای تخریب یا خسارت به آن انجام دهد. براساس ماده ۱۴ قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ۱۳۵۶، در صورتی که مستأجر در عین مستأجره تعدی یا تفریط کند، میتواند بدون پرداخت هزینه حق کسب و پیشه او را از ملک تخلیه کند و حق سرقفلی از بین میرود.
همچنین، براساس ماده ۹۵۲ قانون مدنی، تعدی به معنای کوتاهی کردن و نداشتن مراقبت از عین مستأجره است. به طور مثال، عدم پاکسازی برف به موقع میتواند باعث خراب شدن سقف ملک شود. تفریط به معنای تجاوز کردن و کاهش ارزش عین مستأجره است. بهتر است دلائل وقوع تخلف (تعدی و تفریط) توسط کارشناس دادگستری ثبت شود و تقصیر اعم از تعدی و تفریط است.
تقصیر مستأجر با تحقیق و معاینه محلی توسط کارشناس دادگستری تأیید میشود. مستأجر هم میتواند به دلیل تغییر در شرایط با اذن موجر ادعای خود را ثابت کند و اثبات ادعای خود را با مدارک کتبی، شهادت شهود و یا قرار تحقیق محلی انجام دهد. در صورتی که تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید لازم باشد، پروانه ساختمانی یا گواهی شهرداری مربوط باید ارائه شود و شهرداریها مکلف به صدور حکم تخلیه هستند.
تخلیه سرقفلی در قانون ۷۶
با توجه به ماده ۹ قانون سال ۱۳۷۶، پس از پایان مدت اجاره، موجر مجاز به تخلیه مستاجر است، مگر اینکه مستاجر حق سرقفلی را به وی اعطا کرده باشد. در این حالت، مستاجر میتواند با پرداخت مبلغ حق سرقفلی، از تخلیه مستأجری جلوگیری کند.
لازم به ذکر است که پس از پایان مدت اجاره، مستاجر موظف است محل اجاره را تخلیه کند. در این مورد، موجر بر اساس قانون ۵۶، مکلف به تجدید قرارداد اجاره نیست.
بهترین وکیل ملکی برای دادخواست مطالبه سرقفلی
اموری همچون دادخواست مطالبه سرقفلی یا دعوی مربوط به حق کسب و پیشه می توانند از همان ابتدا بسیار دشوار شوند. به خصوص که پیچیدگی ها در اینگونه امور حقوقی بسیار ظریف است و یک تبصره کوچک می تواند رای را به کلی برگرداند. از این رو داشتن بهترین وکیل امور ملکی برای این دعاوی لازم و ضروری است.
حال شما اگر پرونده ای در این موارد یا هر مورد ملکی دیگری دارید و می خواهید بهترین نتیجه را بگیرید، با وکلای تیم «اکرم بهشتی» تماس گرفته مشاوره های لازم را اخذ کنید. وکلای ما در امور ملکی به پشتوانه تجربه در پرونده های گوناگون، بهترین راه را به شما نشان می دهند.